Sep 21, 2017

Posted by in Podjetništvo, Storitve | 0 Comments

Obračun DDV je lahko po nižji ali višji stopnji DDV

Obračun DDV je lahko po nižji ali višji stopnji DDV

Za slovensko zakonodajo na splošno lahko rečemo, da je poštena za večino področij, so pa tista področja, ki so nam najbolj blizu, po večini tako urejena, da nam sploh niso razumljiva in tudi velikokrat nesprejemljiva – to so predvsem davki na čisto vsakem koraku. Nekje se sicer naredi obračun DDV po nižji stopnji, spet nekje drugje po višji stopnji, vendar pa praviloma fizična oseba tega niti ne spremlja, saj mora davek plačati tako ali drugače. Je pa povsem drugače pri podjetij, ki so se morala podučiti, kateri njihovi izdelki imajo znižano in za katere se naredi obračun DDV po zvišani stopnji, kar pa velikokrat tudi ni tako zelo enostavno.

 

Za nekatere izdelke se naredi obračun DDV po zvišani stopnji DDV, pa čeprav je zakonodaja lahko tudi smešna v tem

Kaj ima zvišano stopnjo davka in kaj znižano stopnjo davka, na srečo danes še potrošniku ni treba vedeti, saj mora davek tako ali tako plačati. Je pa drugače pri podjetjih, ki pa morajo pravilno obračunavati davek na dodano vrednost. Velikokrat pa je tako, da je stvar na meji in se lahko naredi obračun DDV tako po znižani kot tudi po zvišani stopnji. Predvsem so problematični zdravstveni pripomočki. Zakonodaja je ravno zaradi toliko nejasnosti precej specifična in kar določena, kam sodi kakšen izdelek, v obračun DDV po znižani ali zvišani stopnji.

Seveda pa na čisto vse niso mogli misliti in je zato še vedno treba pomisliti, kam izdelek sodi. Na primer kondomi so precej sporen izdelek, ki gre lahko po eni strani v nižji obračun DDV, lahko pa gre tudi v višjega. Razlog, da bi šel v nižjega, je ravno zaradi zdravstvene preventive, saj gredo vsi tovrstni pripomočki v ta sistem. Vendar pa nosečnost po drugi strani ni bolezen, tako da ne sodi v to kategorijo. Razlog, zakaj se zanje dela obračun po nižji stopnji, pa je verjetno ravno v tem, da preprečujejo številne spolno prenosljive bolezni.

To je le en takšen primer, ko je res težko določiti, kam sodi določen izdelek in v takih primerih pomagajo računovodje.

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja